first_img Year:  2006 DUSSELDORF / Atelier d’Architecture Bruno Erpicum & Partners Area:  600 m² Area:  600 m² Year Completion year of this architecture project DUSSELDORF / Atelier d’Architecture Bruno Erpicum & PartnersSave this projectSaveDUSSELDORF / Atelier d’Architecture Bruno Erpicum & Partners Save this picture!© Jean-Luc Laloux+ 26 Share “COPY” Year:  2006 “COPY” Projects ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/408604/dusseldorf-atelier-d-architecture-bruno-erpicum-and-partners Clipboard ArchDaily CopyHouses•Düsseldorf, Germany photographs:  Jean-Luc LalouxPhotographs:  Jean-Luc Laloux Save this picture!© Jean-Luc LalouxRecommended ProductsCeramicsTerrealTerracotta Baguettes in Vork CenterWoodLunawoodThermowood FacadesFiber Cements / CementsRieder GroupFacade Panels – concrete skinCeramicsGrespaniaWall Tiles – Wabi SabiText description provided by the architects. Bruno Erpicum was the architect entrusted with designing this warehouse conversion. It is now the home of a couple with a passion for architecture who were keen to make one of Düsseldorf’s rare ruins their own. The reconversion was closely overseen by the administrative authorities, since this old factory in the city centre miraculously avoided damage during the many bombings of World War II. Save this picture!© Jean-Luc LalouxAcross from the coachman’s passageway are some garages that stand in front of the entrance court. The court is dotted with screens that flank the entrance and seclude off the “day patio”. The history of the city is reflected in the glass panels, reminding you of the building’s heritage. A facade made entirely of glass stands completely independently of the old structures, showing off their immense scale. Save this picture!© Jean-Luc LalouxThe building is now protected against the elements and complies with energy performance requirements. The study opens boldly onto the garage and gym. The gloss painted furniture designed by architect Bruno Erpicum reflects the structural elements. A vast white space devoid of any accessories houses the sleeping accommodation in the conversion; the rotating door appears to be floating in the air. An enormous living room is arranged between the pilasters that are displayed with pride. The artist’s design highlights the existing brickwork that supports the flagstone roof; here again the wear inflicted over time is openly displayed. The architecture unpretentiously magnifies the materials. Save this picture!© Jean-Luc LalouxThe kitchen is arranged in the exterior deambulatory. The bedroom is housed in a “white box” that has been perfected with the utmost care. It is encircled by a “night patio” illuminated using zenithal light that sweeps across the surrounding brickwork. The light itself becomes a material, rebounding off the objects it touches and reminding us of the building’s history. The walls of the bedroom are perfectly smooth, whereas the bathroom is surrounded by rough pilasters (p. 106-107). A flow of natural light is ensured by the night patio, a space created by the removal of the roof around the edge of the bedroom. Pieces of raw concrete were used to create the bath, shower and washbasin. The starry ceiling over the Turkish bath completes the composition. Save this picture!General Floor PlanProject gallerySee allShow lessGlobal Center for Academic and Spiritual Life / Machado and Silvetti AssociatesSelected ProjectsScaled Back House / ROOVICESelected Projects Share CopyAbout this officeAtelier d’Architecture Bruno Erpicum & PartnersOfficeFollowProductsWoodStoneConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesDüsseldorfHousesGermanyPublished on August 03, 2013Cite: “DUSSELDORF / Atelier d’Architecture Bruno Erpicum & Partners” 03 Aug 2013. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogMetal PanelsAurubisCopper Surface: Nordic DécorGlassMitrexSolar PanelsPanels / Prefabricated AssembliesTechnowoodPanel Façade SystemSealantsAGROB BUCHTALHow To Benefit From Ceramic Tiles With Hytect SurfaceSignage / Display SystemsGoppionDisplay Case – Q-ClassFacade SystemsTrimoTrimoterm FTV in the BASE – Backing wallSkylightsVELUX CommercialModular Skylight Ridgelight in Office BuildingDoorsVEKAFront Doors – SOFTLINECurtain WallsRabel Aluminium SystemsMinimal Curtain Wall – Rabel 35000 Slim Super ThermalResidential ApplicationsULMA Architectural SolutionsVentilated Facades on Building in PamplonaDoorsLibartVertical Retracting Doors – Panora ViewAccessories / TV MountsYellow Goat DesignScreens – BlossomMore products »Save世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream Architects: Atelier d’Architecture Bruno Erpicum & Partners Area Area of this architecture project ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/408604/dusseldorf-atelier-d-architecture-bruno-erpicum-and-partners Clipboard Germany Photographs Houseslast_img